Project naam
Project info

Wonen, werken en leren in de productieve stad
citygate Brussel- a l’île

A l’île

Biestebroeck was, is, and will be a place of production, initiative and activity. A place where working, learning, living coexist side by side. A place for everyone, a neighborhood for all.

Na een in 2019 gewonnen wedstrijd werken we samen met AHA, noArchitecten en Sergison Bates Architects aan het project Citygate II / Petite Île in Brussel. In de komende jaren ontstaat er in Biestebroeck, een voormalig industriegebied in Anderlecht, een nieuwe wijk met 400 appartementen, 15.000 m2 werkruimte en het experimentele scholencomplex ‘ecole de tous’. Het project maakt deel uit van het Brusselse 'Kanaalplan' en geeft invulling aan het idee van de productieve stad. Het doel is een nieuwe, levendige en productieve stadswijk met gemengd programma om te werken, te produceren, te leren en te wonen.

opdrachtgevers: SLRB/ City Dev/ Foyer Anderlechtois
samenwerkende architecten: AHA (Aurelie Hachez/Elseline Bazin) Brussel; NoA Architects Brussel; Sergison Bates Architects London; Korteknie Stuhlmacher Architecten
design team A l’île: Boom landscape Amsterdam, landschap en buitenruimte; Detang, installatieadvies; Groep D, advies constructie; Daidalos Peutz, akoestiek; ELD, bouwkostenadvies en bestekteksten
programma: 400 appartementen; ca. 15000m2 werkruimtes; scholencomplex 'ecole de tous' met kindergarten, basisschool, middelbare school, sport en bibliotheek; bureau- en werkruimtes Foyer Anderlechtois
wedstrijd: 2019/ samenwerking met BMA Brussel
bouwaanvraag: 2021
besteksfase: 2022
uitvoering: 2023- 2027
illustraties: ontwerpteam met bijzondere dank aan Nora Walter en Elke Schoonen (NoA)

Woonhuis Ringvaartplas
Licht, hout en water aan de rand van Rotterdam

De linten aan de rand van Rotterdam tonen vanouds een gemengd beeld van bedrijvigheid, glastuinbouw en enkele oorspronkelijk vrij bescheiden woningen. Door de groeiende schaal van nieuwe individuele stadsvilla's in allerlei stijlen en kwaliteiten komt de informele charme van de plek steeds meer onder druk te staan. De nieuwe, naar binnen gekeerde woning is volledig opgetrokken in CLT en toont grotere overeenkomsten met het oorspronkelijke karakter van de plek dan met de nieuwe buren. Van buiten oogt het klein en ingetogen, voelt van binnen echter licht, ruimtelijk en genereus.

locatie: Rotterdam Prinsenland
ontwerp: 2015-2018
uitvoering: 2015-2018
opdrachtgever: Familie W
constructeur: H4D Raadgevend Ingenieurs
installatieadvies: Adviesbureau VanderWeele
aannemer: Aannemingsbedrijf De Hek BV
aannemer houtconstructie: Christian Dörschug
fotografie: Maurice Tjon a Tham

Herbestemming Brandweerkazerne Paleisstraat
binnenstedelijk paleis voor gezinnen

De monumentale brandweerkazerne aan de Paleisstraat in Antwerpen, een Art Nouveau-ensemble met officierswoningen werd gebouwd tussen 1908 en 1911, op basis van een ontwerp van de stadsarchitecten van Antwerpen, Emiel van Averbeke, A.van Mechelen en Jan van Asperen. Het indrukwekkende ensemble bestaande uit grote hallen, werkplaatsen, een binnenkoer en verschillende groepsaccommodaties was meer dan een eeuw lang in gebruik als brandweerkazerne waardoor zowel de gevels als ook het interieur uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Vanaf 2023 wordt het gebouw herbestemd tot eigentijdse groepswoningen. Vijf ontwerpteams werkten aan deze complexe ontwerpopgave, met als doel, het gebouwencomplex te transformeren in een gezinsvriendelijke, groene, binnenstedelijke woonomgeving, met behoud van de monumentale kwaliteiten van de panden.

locatie: Antwerpen
status: wedstrijdontwerp
jaar: 2021
opdrachtgever: AG Vespa/ Stad Antwerpen
restauratie-architect: Callebaut Architecten
afbeeldingen: KSA, met bijzondere dank aan Nicky Brockhoff en Joppe Douma

Woonzorgcentrum Parkhof OCMW Machelen
wonen in het park

Hoe ziet een ideale woonomgeving voor ouderen eruit? Kan een zorgvoorziening zo worden ontworpen dat bewoners zich er thuis voelen, minder eenzaam zijn, en het contact met verschillende generaties en buurtbewoners, met de natuur en het alledaagse leven niet verliezen? En kunnen kleinschaligheid en huiselijkheid worden verzoend met de economische realiteit van een zorginstelling?

Het nieuwe woonzorgcentrum in Machelen is een groot woongebouw dat voelt als een écht huis, met overzichtelijke woongroepen, fijne kamers, collectieve zalen, intieme salons en een grote binnentuin, met kippenhok, kruiden, groenten en bloemen. Een gebouw voor jonge en oude mensen, met zon en schaduw, een prachtige gaanderij, schuur, waterbak en vogelhuisjes. Een gebouw dat is georganiseerd als een klassiek hofje, in onze ogen het beste model voor een collectief woongebouw.

locatie: Machelen (BE)
ontwerp: 2011-2013
uitvoering: 2014- 2017 in twee fases
wedstrijd: 1e prijs, Open Oproep n.2104, samenwerkingsproject met Hildundk, München
opdrachtgever: OCMW Machelen
studiebureau stabiliteit: ABT Antwerpen
studiebureau technieken: Ingenium Brugge
studiebureau kunsttoepassing en landschap: Rudy Luijters met Arne Deruyter
fotografie: Luuk Kramer, Maurice Tjon

Huis N&J, Almere Oosterwold
Pionieren in een land van vrijheid

In eerste instantie leek Oosterwold een plek te goed om waar te zijn. Goedkope grond, bouwen zonder welstand of restricties, veel ruimte, gelijkgestemde buren. Met deze gedachte kwamen drie bevriende stellen naar ons toe die graag in de polder wilden pionieren, met weinig geld, veel ruimte en groot enthousiasme. Alleen één van de drie verwante huizen is inmiddels bewoond, een tweede is in de maak en wanneer de laatste volgt is nog ongewis. De realiteit bleek weerbarstiger dan voorspeld. De markt trok aan, bouwen werd duurder, aannemers schaarser en kieskeuriger, en het uitgiftebeleid van de gemeente bleek niet bestand tegen speculatie en banale catalogusbouw. Toch is bij het huis van N&J uiteindelijk, na enige vertraging en onzichtbaar genomen hobbels, veel bewaard gebleven van de oorspronkelijke droom.

locatie: Almere Oosterwold
ontwerp: 2015-2017
uitvoering: 2017-2018
opdrachtgever: Familie N&J
constructeur: H4D Raadgevend Ingenieurs, Dongen
installatieadvies: Adviesbureau VanderWeele, Groningen
aannemer: Bouwbedrijf Nap, Lunteren
fotografie: Maurice Tjon a Tham

Huis F&M, Leonidas Rotterdam
tuinhuis XL

Op het Leonidas-terrein is er een aantal eensgezinswoningen als ‘grote tuinhuizen’ gebouwd. Het informele beeld dat aanvankelijk door de gemeente werd beoogd komt niet overal overeen met het gebouwde resultaat. Tussen de dicht op elkaar gebouwde huizen is er weinig ruimte voor échte tuinen en amper privacy. Er staan veel forse gestucte of gemetselde volumes die weinig met een tuinhuis van doen hebben. Ook Foekje en Marcel, de bewoners van no. 9 worstelden aanvankelijk met het verschil tussen droom en realiteit. Ze kochten een zeer kleine kavel en wilden er een atelierwoning op bouwen. Door de zware duurzaamheidseisen werden de buitenwanden van hun kleine huisje dusdanig dik dat ze vanaf het begin de ‘vergunningsvrije uitbreiding’ op de begane grond mee moesten laten bouwen. En door de forse grondprijzen zat er niets anders op dan zelf te klussen en duurde de bouw veel langer dan aanvankelijk bedoeld. Toch hebben ze geen moment spijt van hun avontuur.

locatie: Leonidas Rotterdam
ontwerp: 2015-2017
uitvoering: 2017-2018
opdrachtgever: Foekje en Marcel
aannemer: Bouwbedrijf Damsteegt BV, Nieuw-Lekkerland
fotografie: Maurice Tjon a Tham en Nicoline Rodenburg

Woonzorgcentrum Kruishoutem
plein, kerk en hof

Voor de nieuwe zorgcampus in Kruishoutem is een uitzonderlijk fraaie plek gevonden. De nieuwbouw vervangt een neogotisch klooster. De kloosterkerk blijft behouden. Achter het klooster bevindt zich een mooi park met monumentale bomen. Het project biedt de kans de bijzondere locatie ook voor de dorpsgemeenschap zichtbaar en toegankelijk te maken.

Het programma bestaat uit woonzorgkamers, assistentiewoningen en serviceflats en is in vergelijking met de oorspronkelijke bebouwing nagenoeg vier keer groter. Het forse volume moet zich op natuurlijk wijze verhouden tot de vrij sierlijk ogende kerk.

status: Open Oproep, wedstrijdontwerp, laureaat
jaar: 2011

Huis No19
mobiel kunstenaarsstudio 'Nomads in residence'

In het kader van het kunstenprogramma ‘Beyond Utrecht’ worden door de Gemeente Utrecht verschillende ‘Artists in residence’ uitgenodigd om voor een bepaalde periode in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn te wonen en te werken. Hun voornaamste taak is het observeren van deze snel veranderende plek en het ontwikkelen van interventies en reacties erop. Ook hun onderkomen, een mobiele studio, maakt deel uit van het kunstprogramma en zal gedurende de geplande activiteiten meerdere keren van bewoner en locatie veranderen.

Onze belangrijkste ambitie was het een verplaatsbaar gebouw te ontwerpen dat even groot en robuust aan zou voelen als een huis. Het moest veelzijdig en praktisch en gedurende het hele jaar comfortabel zijn.

locatie: Diverse plekken in Utrecht/Leidsche Rijn
ontwerp: 2003
uitvoering: 2003
opdrachtgever: Stichting Beyond, BikvanderPol
constructeur: Pieters Bouwtechniek, Jaap Dijks
aannemer: Jasper Kerkhhofs en Christian Dörschug met Rien Korteknie, Christian Kahl, Liesbeth Bik en Jos van der Pol
samenwerking ontwerp: BikvanderPol

Woonhuis bij Lyon
wonen in de tuin

Charbonnières-les-Bains is een oud kuuroord, gelegen in een groen, heuvelachtig landschap vlakbij Lyon. Het dorp maakt deel uit van de suburbane rand van de uitdijende stad en bestaat grotendeels uit villa’s met tuinen die verstrooid in de heuvels rondom het kleine centrum zijn gelegen. De opdrachtgevers hebben er sinds meerdere generaties een grote oude tuin in bezit, een boomgaard met enkele monumentale bomen en een bouwvallig chaletje. De uiteindelijke bewoners, een jong gezin met kinderen, wilden het bestaande huisje graag vervangen. Ze hadden behoefte aan een robuuste, onconventionele en duurzame woning voor zichzelf, hun vele boeken en verzamelde kunst- en designvoorwerpen.

locatie: Charbonnières-les-Bains (F)
ontwerp: 2005
uitvoering: 2006
constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
aannemer: Christian Dörschug (houtmontage) met lokale aannemer voor fundering en installaties
fotografie: Moritz Bernoully

Parasite Las Palmas
parasite Las Palmas

In 2001 was Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa. Het voormalige werkplaatsengebouw ‘Las Palmas’ op de Wilhelminapier werd gebruikt als tijdelijke kunsthal en bood onderdak aan talrijke tentoonstellingen en evenementen. Een architectuurtentoonstelling georganiseerd als onderdeel van een omvangrijke manifestatie over 100 jaar woningwet in Nederland droeg de naam ‘Parasites’*. Tentoongesteld werden maquettes van kleinschalige bouwsels die speciaal voor de tentoonstelling waren ontworpen. De bouwwerken lieten een grote verscheidenheid aan vormen, (woon)concepten, materialen en constructiewijzen zien. Ze waren allen bedoeld voor (tijdelijk) ongebruikte stedelijke locaties, waar ze op ‘parasitaire manier’ gebruik zouden maken van de bestaande, stedelijke infrastructuur. 

locatie: Wilheminakade, Rotterdam
ontwerp: 2000-2001
uitvoering: 2001
opdrachtgever: Stichting Parasite Foundation
aannemer: Jasper Kerkhofs, Christian Dörschug (houtmontage)
fotografie: Anne Bousema, Errol Sawyer, Daniel Nicholas, Rien Korteknie, Christian Kahl

Huis D&M in Uitdam
wonen met uitzicht

Uitdam is een pittoreske gemeente aan het IJsselmeer. Naast de kerk onderaan de dijk kwam er na sloop van een bestaand huisje een kleine kavel beschikbaar, nét groot genoeg voor een nieuw woonhuis voor twee. Het plaatselijke bestemmingsplan bood weinig vrijheden voor het ontwerp: vorm, materiaal, dakhelling en kleuren waren nagenoeg precies vastgelegd. De ruimtelijke bepalingen waren streng; het karakter van het dorp en het kleinschalige cultuurlandschap eromheen wordt door bewoners, welstandscommissie en toeristen immers zeer gewaardeerd en gekoesterd. 

Het huis is zorgvuldig afgestemd op alle opgelegde regels en voegt zich nagenoeg ongemerkt tussen zijn buren; de donkere kleur van de gevel, de oudhollandse dakpan en de witte dakrand en kozijnen onderstrepen de verwantschap met de traditionele architectuur in de omgeving.

locatie: Uitdam
ontwerp: 2010-2012
uitvoering: 2012-2013
opdrachtgever: Familie D+M
constructeur: Jaap Dijks, Pieters Bouwtechniek Utrecht
aannemer houtconstructie: Christian Dörschug, Aichach (houtmontage) met Jan Runderkamp Totaalbouw, Volendam
fotografie: Moritz Bernoully

Buitenhuis Goeree
buitenleven

Het buitenhuis op een prachtige plek met vrij uitzicht over de duinen is bestemd voor een groot gezin met vele gasten. Het ontwerp zoekt aansluiting bij de kleinschaligheid van de streek, de traditionele, kleinschalige landelijke bebouwing en het landschap. De hellingshoek van de daken, het maximale bouwvolume en de richting van de kappen zijn in het bestemmingsplan vastgelegd.

Voor de nieuwbouw werd een bestaande, kleine en enigszins vervallen boerderij uit de jaren 50 afgebroken. Ze bestond uit een klein woonhuis aan de straat en een grote schuur erachter en paste ondanks de forse afmetingen goed bij het kleinschalige karakter van de plek.  

De nieuwbouw is in veel opzichte schatplichtig aan zijn bescheiden voorganger. Ook het nieuwe huis is ontworpen als ensemble van een huis en schuur, met twee kappen die zich achter elkaar verstoppen. De gevels aan de weg zijn laag en zwijgzaam, de royale ruimte binnenin en de overweldigende uitzichten ontvouwen zich pas bij binnenkomst. 

locatie: Goeree Overflakkee
ontwerp: 2010-2011
uitvoering: 2012
constructeur: Pieters Bouwtechniek
installatieadvies: Adviesbureau van der Weele
aannemer: Christian Dörschung en Bouwbedrijf J. van Huizen
fotografie: Luuk Kramer

Huis T in Nesselande
ruimtelijkheid in steen

In de wijk Nesselande, een nieuwbouwgebied vlak buiten Rotterdam, is een aantal kavels uitgegeven aan particulieren. De kavel waarvoor we een bakstenen huis hebben ontworpen is geheel omgeven door kanalen en sloten die ervoor zorgen dat de plek natuurlijker en ruimer aanvoelt dan hij daadwerkelijk is. Het ontwerp doet met zijn kubistische vormentaal denken aan klassiek moderne villa’s. Huis, patio en verschillende terrassen vormen een ruimtelijke eenheid die door het uniforme gebruik van een genuanceerde, zandkleurige baksteen wordt ondersteund. 

locatie: Rotterdam Nesselande
ontwerp: 2008-2009
uitvoering: 2010
constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
aannemer: De Wit, IJsselstein
fotografie: Moritz Bernoully

Egelshoek
vakantie in eigen land

Het traditionele bungalowpark Egelshoek bij Hollandsche Rading is een aangename plek met prachtige vergezichten. Dat er binnen de strenge bouwregels van het park ruimte zou zijn voor onze architectuur merkten we pas toen we serieus ingingen op de bescheiden vraag van onze opdrachtgevers. Uiteindelijk is er een kleine serie van drie verschillende toch verwante huisjes gebouwd die stuk voor stuk meer ruimte en woonplezier te bieden dan we aanvankelijk voor mogelijk hadden gehouden.

locatie: Egelshoek
ontwerp: 2010
uitvoering: 2011
constructeur: Pieters Bouwtechniek
aannemer: Emaus Systeembouw
fotografie: Moritz Bernoully

Huis T in Heiloo
houten familiepaleis

Op een ruime kavel aan de rand van Heiloo is een verouderd woonhuis vervangen door een familiehuis voor een groot gezin. Hier wonen meerdere generaties op informele en steeds veranderende manier samen onder één dak. 

locatie: Heiloo
ontwerp: 2008-2009
uitvoering: 2009-2010
opdrachtgever: Familie P-T
constructeur: Pieters Bouwtechniek
aannemer: Christian Dörschung
fotografie: Moritz Bernoully

Woonhuizen op IJburg
kasten van huizen

Geïnspireerd door het succesvolle voorbeeld van Borneo Sporenburg is er op het Steigereiland op IJburg een aantal kavels aangewezen voor individueel particulier opdrachtgeverschap. Het gaat om aaneengesloten straatwanden die zijn opgedeeld in kavels van elk 6m breed.Voor twee families met kinderen zijn twee nagenoeg identieke huizen ontworpen en uitgevoerd in een vierlaagse massiefhoutconstructie. Kenmerkend voor het ontwerp is de split level doorsnede waardoor de straatkant van het huis wordt onderverdeeld in vier bouwlagen en de tuinkant in drie bouwlagen.

locatie: Amsterdam IJburg, Steigereiland
ontwerp: 2004-2005
uitvoering: 2006-2006
opdrachtgever: Familie SdF
constructeur: Pieters Bouwtechniek
aannemer: Jasper Kerkhofs met Christian Dörschug, Aichach

Le Medi
Le Medi

In de herstructureringswijk Rotterdam Bospolder is een bouwblok gerealiseerd dat is geïnspireerd op de architectuur uit mediterrane landen. De architectuur wil tot uitdrukking brengen dat de aanwezigheid van bewoners met verschillende culturele achtergronden van invloed is op de openbare ruimte en de architectuur in een stad. Het bouwblok bevat verschillende woningen die de kopers merendeels naar hun eigen hand kunnen zetten.  Het plan bestaat merendeels uit  kleine basiswoningen die per direct of na verloop van tijd kunnen worden uitgebreid. Het geheel is vormgegeven als dichtbebouwde, kleurrijke enclave met smalle straten en een formeel binnenplein. De woningen zijn georganiseerd in smalle, gesloten bouwblokken met overdekte parkeergarages in het tussengebied en terrassen en toegevoegde woonruimten erbovenop. De open ruimten binnen de enclave zijn alleen overdag openbaar toegankelijk.

locatie: Rotterdam Bospolder
ontwerp: 2004-2006
uitvoering: 2008
opdrachtgever: Geurst & Schulze Architecten i.s.m. Era/Com-wonen/Woonbron
aannemer: Era Bouw BV
fotografie: Moritz Bernoully

Tijdelijk winkelcentrum Strijp S
schaken in Eindhoven

Het gebied Strijp S, een breed stuk grond tussen twee kolossale voormalige industriële gebouwen zal in de toekomst worden ontwikkeld tot een bijzonder, gevarieerd woon- en winkelgebied. Het stedenbouwkundig masterplan voorziet vierkante bouwvelden met kleinschalige, kashbah-achtige bebouwing. Ondergronds bevinden zich een of meerdere grote parkeergarages.

status: Project, studie
locatie: Strijp S, Eindhoven
opdrachtgever: Woningcorporatie Trudo
ontwerp: 2010

Het rekkelijke huis
het rekkelijke huis

In 2007 werd voor de verschillende deelgebieden van het Homeruskwartier in Almere een prijsvraag voor ontwikkelaars en architecten georganiseerd. Woningbouwcorporatie de Alliantie werkte voor deze prijsvraag samen met ons bureau en won met het concept 'het rekkelijke huis'. Hierbij ging het om een ontwerp- en bouwsysteem dat het mogelijk maakt, flexibel indeelbare en op veelvuldige manier uitbreidbare woningen aan te bieden voor een redelijke prijs.
 Het prijsvraagontwerp was gebaseerd op een manifestachtige tekst, geschreven door Fred Feddes, waarin hij de voordelen van ruime, flexibel indeelbare, robuuste en tijdloze woningen op heldere manier beschrijft. 

Feddes stelt dat de ruimtelijke uitgangspunten die ten grondslag lagen aan vele eenvoudige vooroorlogse woningen ook in nieuwbouwwijken in belangrijke mate zouden kunnen bijdragen aan een duurzame stadsontwikkeling en architectuur.
 Het prijsvraagontwerp bestaat uit eenvoudige basiswoningen die dankzij een vernuftig bouwsysteem (staalskelet en infra-plus vloeren) op veelvuldige manier kunnen worden ingedeeld, veranderd en uitgebreid. Architectonisch ligt de nadruk op de consistentie van de wijk als ensemble, gekenmerkt is door lichte kleuren en materialen, ruimtelijke variatie en veel groen.

locatie: Almere, Homeruskwartier
ontwerp: prijsvraag 2007, bouwproject 2008
uitvoering: 2009-2011
opdrachtgever: De Alliantie
constructeur: Pieters Bouwteckniek Utrecht, Jaap Dijks
stedenbouw: De Architecten Cie/Inbo
constructie en bouwtechnishce uitwerking: Kooij en Dekker
aannemer: Bouwbedrijf Nordersluis
fotografie: Moritz Bernoully

Villa Rieteiland
villa Rieteiland

Op het Kleine Rieteiland in Amsterdam IJburg is een aaneengesloten rij vrije kavels bestemd voor brede patiowoningen. Voor een gezin met thuiswerkende ouders en kleine kinderen hebben we een houten huis ontworpen met royale afmetingen en lichte meervoudig bruikbare ruimten.

locatie: Amsterdam IJburg, kleine Rieteiland
ontwerp: 2007-2008
uitvoering: 2008-2009
opdrachtgever: familie MvdS
constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
aannemer: Jasper Kerkhofs, Christian Dörschug
fotografie: Jeroen vd Spek

ontwerpen, bouwen, wonen - huizen voor particulieren
ontwerpen bouwen wonen

Huizen voor particuliere opdrachtgevers nemen een belangrijke en dierbare plaats in ons werk. Sinds de oprichting van ons bureau werken we regelmatig en met veel voldoening aan uiteenlopende private opdrachten. We hebben recreatiehuisjes op een bungalowpark gebouwd, een buitenhuis voor twintig personen, familiehuizen, een kunstenaarsstudio, experimentele woningen of een statige villa in een buitenwijk. Onze huizen staan in de stad en erbuiten, zijn tijdelijk en permanent, nieuw of oud, groot of (zeer) klein en verschillen evenzeer als hun bewoners.  

Parasite Las Palmas: experimentele woning 2001
Huis No 19: experimenteel kunstenaarsverblijf
Huis Lyon: duurzaam prefab-huis voor jong gezin
Huizen IJburg: gezinshuizen in uitbreidingswijk voor extreem laag budget
Villa Rieteiland: woon-werk-patiovilla
Huis Heiloo: houten familiehuis voor groot gezin
Villa Nesselande: bakstenen patiovilla in uitbreidingswijk bij Rotterdam
Buitenhuis Goeree: vakantie- en weekendverblijf voor groot gezin en vele gasten 2013
Huis Uitdam: vrijstaand dorpshuis in beschermd dorpsgezicht 2013
Huizen Oosterwold: duurzame schuurwoningen bij Almere 2017
Atelierwoning Leonidasterrein: duurzame woon-werkwoning in zelfbouw in Rotterdam