Cad Courtyard 1 Render

the CAD halls

hangars for sports, dining and printing

The building application for the recruitment room for port workers dates from 1938; the building was commissioned on 5 February 1940. The architect was Emiel van Averbeke, the city architect who ten years earlier had built the neighbouring school ensemble. The complex consists of four interconnected hangars with saddle roofs. Here, port workers came together in large groups; the raised walkways provided overview and control.

location:Eilandje, Kempisch Dok Westkaai, Antwerp
year:2009 - 2021
client:SO Antwerpen/ AG Realestate - Scholen van Morgen
contractor:Strabag (hall 1+2), Monument (Cad hall 3, printing workshop)
advisor - technical installations:Adviesbureau vd Weele with AACO Architecten/ Peter van Orshoven (Cad hall 3, printing workshop), RCR
structural engineer :H4D, Jaap Dijks (Cad hall 3, printing workshop), ABT
photography:Maurice Tjon A Tham, Luuk Kramer, Karin Borghouts
Cadix Intro Axo Cad
Cad Workers
Cad Workers Out
© Stadsarchief Antwerpen (Antwerp City Archives); the recruitment hall in use, 1930s/ 1940s In the halls, activities were allocated among port workers daily. The work has now largely been taken over by computers. However, the halls remain important as a place to meet, albeit on a different scale. In the future, one of the four hangars will remain available for dockworkers.

The chosen architectural language was progressive and ambitious, probably due to the progressive character of the institution for which the building was intended:

"More than a recruitment centre

In 1936 the trade unions were established in consultation with (...) the recruitment centre. This initiative came after a lot of social conflicts and opposition of the port workers who were increasingly opposed to the recruitment that still took place on the streets and in the many cafés. Those cafés were exploited by the national bosses, employers in the port. The longshoremen who wanted to secure their favour were thus obliged to supper on their wages from the day before in the cafés. For the national bosses, this was a win-win situation. The longshoremen worked hard to join them on the quays, only to drink the wages of their hard work in their cafés the next day." Source: Solidair.org, Newsletter February 2016

Cad Old Floorplan 2
Cad Old Floorplan
Cad Old Floorplan Drawn
original floorplans

The monumental halls are distinguished from conventional port hangars by the representative and progressive architecture of the façade. Van Averbeke's design features elements of the functionalist architecture of the 1930s, such as a horizontal façade structure, horizontal subdivision joinery, concrete tiers, symmetrically monumental buildings and horizontal window tiers. The spatial structure of the interior of the halls is purely utilitarian and is characterized by a regular rhythm of graceful steel trusses.The restoration and conservation of the architectural allure of the complex is based on its status as a public structure of important symbolic and architectural significance. This maximises the contrast between the representative character of the façades and the utilitarian character of the halls themselves.

Lr Cadix J7 A7939
Lr Cadix J7 A7947

The works include cleaning and repairs (including concrete repair and replacement of the joinery) of all façades and removal of disturbing elements such as graffiti and roller shutters. The non-original bedrock is completely replaced. Instead, the structural principles and materials selected come spatially and aesthetically close to the original, in a technically advanced, durable and (fire-) safe manner.

In the restored halls, the gymnasium, the refectory and a large printing company are housed. These features make the most of the vast dimensions and openness of the spaces.

Ksa Campus Cadix 8 Luuk Kramer
181114 Cad 021
181114 Cad 020
The second shed accommodates the refectory and a partially covered outdoor area. For this purpose, a hole was made in the original roof surface that can also be seen clearly from above. The trusses themselves have been preserved. The outdoor space provides light and air for the three renovated sheds.
181114 Cad 009
181114 Cad 04 019210406
Kot Stair Render Landscape
181114 Cad 04 022210406
181114 Cad 04 023210406
interior of sports hall, refectory and outdoor area, under construction

In preparation for the restoration, the iconic Polonceau rafters were measured and calculated in detail. The conservation consists of the doubling of some profiles, which scarcely changes the character of the trusses. Instead of the original girdings and the original wooden board, a system of wooden channel plates is used for the new roof. The durable, innovative construction system has the appearance of a single board, but also has good acoustic, structural, insulating and fire-resistant properties.

210401 Kot 01 003 Lr
210401 Kot 01 005 Lr
210401 Kot 01 004 Lr
210401 Kot 01 006 Lr
210401 Kot 01 010 Lr
210401 Kot 01 007 Lr
210401 Kot 01 009 Lr
210401 Kot 01 012 Lr
Interior images of 3rd hangar as printing office with built-in mezzanine
Kot Floor 0
Kot Floor 1
The floorplans of the third shed, showing the printing workshop and the mezzanine
Lr Cadix J7 A8198 Pano